PDF PDF Print

Pasen op postzegels

Ik was dezer dagen weer eens met mijn hobby bezig, ja, ik verzamel postzegels. U hebt daar vanzelfsprekend nooit zo over nagedacht maar op postzegels staan de meest interessante afbeeldingen en vaak ook met een religieus karakter. Er zijn heel veel landen die met Kerstmis bijzondere postzegels uitgeven. Maar postzegels met Pasen, die zie je niet zo veel en als je die dan plotseling toch onder ogen krijgt dan vallen ze wel op. 

 

 

Zo kreeg ik een serie van zes zegels uit Panama, uitgegeven in 1967, onder ogen met afbeeldingen van schilderijen gemaakt door diverse schilders over de kruisweg door Giovanni Battista Tiepolo, de kruisiging door Peter Paul Rubens, de kruisafname door Andrea del Sarto en door Santi waar Rafael gelezen moet worden, Christus zittend op zijn graf door Hans Multscher en de opstanding van Jezus door ..? Bij alle andere zegels staat in het wit de naam van de maker vermeld, bij de hoogste waarde niet. Is dat niet mysterieus?

 

 

Laat nou net de afbeelding van de verrezen Christus, zwevend voor een geelomrande, oranje zon een vraagteken opleveren omtrent de maker van dit schilderij. Met Pasen beleven wij dit mysterie opnieuw en al willen we graag geloven dat het werkelijk is gebeurd, bewijzen hiervoor hebben we niet. 

 

En toch weet ik het bijna zeker, ik heb toch de verhalen gehoord van zijn leerlingen, die op die dag na de sabbath naar dat graf gingen en het toen leeg vonden terwijl de grote steen was weggerold.

 

Ik kijk nog eens naar die postzegels en ik zie het  hele lijdensverhaal zich voor mijn ogen afspelen. De schilderijen spreken voor zichzelf en al weet ik dan niet wie de maker is van dat laatste schilderij in de serie, ik geloof dat ik het zeker weet, althans, ik twijfel niet.

Jan Sentveld

 

 

Website van de Oud-Katholieke Parochie H.H. Anna en Maria te Haarlem. webmaster@michaelmaas.nl