PDF PDF Print

Het is weer vakantietijd!

Vakantie is voor ieder van ons van verschillende betekenis. Als ik erover nadenk en dan probeer enkele vakantieherinneringen op te  halen dan heb ik eigenlijk de hele naoorlogse ontwikkeling van het begrip vakantie in beeld. Waar moet ik me dan op richten? Moet ik het hebben over de vakantie als kind thuis in de tijd dat we nog met paard en wagen op schoolreisje gingen en vakantie niet meer inhield dan vrij van school en af en toe met je ouders naar strand of naar de speeltuin of gewoon naar de duinen. Verder kwamen we niet en zelfs dit was al een heel georganiseer voor mijn moeder en het hing er dan ook van af of vader wel mee kon want die had zijn eigen werk en nog een bijbaantje, speciaal in de zomer.

Of hebben we het over de eerste jaren van ons huwelijk, toen we met de kinderen in een vakantiewoning verbleven en vandaaruit de omgeving gingen verkennen, vaak in Duitsland, waar we regelmatig heengingen omdat de afstand goed haalbaar was met twee kinderen achterin de auto. Als je die herinneringen gaat inkleuren komen er toch weer hele mooie beelden naar boven van reizen naar mooie plekken in Duitsland. Wij gingen daarheen omdat we de taal beheersten, wat niet gold voor Frankrijk en omdat dit wel eens nodig zou kunnen zijn. We hebben daar mooie plaatsen bezocht en genoten van het weidse uitzicht in de bergen. We bezochten vele kerken, die in Duitsland bijna allemaal te bezoeken zijn. Waar de bezoekers soms worden gedwongen mee te doen aan een viering of om anders de kerk maar te verlaten. Het was altijd mooi om dan wel even mee te bidden.

Of hebben we het over de laatste jaren waarin de kinderen niet meer met ons meegaan. Waarin de vakantie niet meer in de bouwvakvakantie hoeft te worden gevierd maar waarin we in voor- en najaar, ruime keus hadden om een paar weken weg te gaan. Zo kom je nog eens ergens. De laatste jaren komt daar ook familiebezoek bij, nu onze zoon naar de USA is vertrokken en wij dus met enige regelmaat die oversteek maken. Behalve familiebezoek is dat toch ook een mooie vakantie. Weg van de dagelijkse beslommeringen, even gewoon onder andere omstandigheden genieten van het leven en weer energie opdoen om de taak die er altijd, op welke manier dan ook, weer wacht, te kunnen uitvoeren. Dat doe je dan niet in het hoogseizoen, dan blijf je thuis en geniet je van de zomerse drukte, die zich om je heen afspeelt en heb je toch ook een beetje vakantie.

Als je het goed bekijkt heb je nu eigenlijk elke dag vakantie. Er wordt nog wel iets van je gevraagd maar het heilige moeten is er niet meer bij en intussen heb ik me daar toch aardig bij neergelegd. Het bevalt me wel en als ik dan ineens ergens zin in heb, dan heb je zo weer een reisje geboekt. Alleen al het vooruitzicht geeft je dan weer dat vakantiegevoel. Eigenlijk ben ik een grote geluksvogel.

Jan Sentveld  

 

Website van de Oud-Katholieke Parochie H.H. Anna en Maria te Haarlem. webmaster@michaelmaas.nl