PDF PDF Print

Vol verwachting klopt mijn hart

Ja, zult u denken, die tijd hebben we net achter ons en daar hebt u uiteraard gelijk in. Maar ja, mijn hart is toch vol verwachting voor de dingen die komen gaan en daar zit een heel positieve ontwikkeling in. Zo zal op 21 december de zon in dit jaar haar laagste stand hebben bereikt en omdat wij vanuit ons raam de zon recht voor ons zien ondergaan, weten we nu ook dat de plaats waar die onder gaat vanaf nu naar rechts zal verschuiven. Hij gaat weer de goede kant op en dat betekent ook dat het weer de goede kant op gaat. Dat stemt mij vreugdevol. Als ik dit schrijf, druilt de regen de hele dag en het voelt koud aan. Niets voor mij, geef mij de lente maar en de zomer die dan weer komt.

 

Voor ons als lid van de parochie is het toch een andere tijd. Wij bereiden ons voor op het komende Kerstfeest en dat doen wij op een bijzondere manier. De Adventsmaaltijd is een goede traditie maar die wordt dit jaar toch versierd door de doop en de eerste H. Communie van Sandy de Ruiter, die daarmee in de gemeenschap van onze kerk wordt opgenomen. Voor haar en voor de mensen om haar heen is dit een hoogtepunt maar ook voor ons als leden van de H.H. Anna en Maria-parochie is dit een feestelijke gebeurtenis, waar ik met genoegen en vol verwachting naar uit kijk.

Dan komen de Kerstdagen en de Jaarwisseling met alles daaromheen en wij hopen die dagen ook weer in gepaste stemming te mogen vieren. Daarbij zal de herinnering aan vroeger toch een grote rol spelen omdat we altijd zullen denken aan de mensen die niet meer samen met ons zijn. Juist op zulke dagen komen die herinneringen weer boven, in het bijzonder op Oudejaarsavond. Maar in dat terugdenken aan, zit ook de verwachting voor de  toekomst verborgen. Het een gaat niet zonder het andere. Dat kleine kind in de kribbe is een belofte voor de toekomst. Hij gaat onze toekomst bepalen en met Zijn levenswijsheden kunnen wij die toekomst ook aan. Het ziet er goed uit voor ons en daarom klopt mijn hart vol verwachting. Ik wens ons allen gezegende Kerstdagen toe en een voorspoedig Nieuwjaar.

Jan Sentveld

 

Website van de Oud-Katholieke Parochie H.H. Anna en Maria te Haarlem. webmaster@michaelmaas.nl