PDF PDF Print

Verwachting en hopen

Wij hebben als mensen verwachtingen. Een verwachting kan van alles zijn, en verwachtingen die we hebben kunnen per periode verschillen. Als er één periode waarin we het meest verwachtingen hebben, dan is het wel de herfst/winter. 

Eerst verwachten de kinderen de komst van St. Nicolaas. In mijn jeugd werd ik geconfronteerd met de lekkernijen en uitingen van de Sint vanaf begin November. Tegenwoordig lijkt het een wedstrijd wie als eerste de kruidnoten in de schappen heeft liggen. Ik kwam ze dit jaar al in augustus tegen. Dat ging tegen mijn verwachtingen in.

Maar voor kinderen komt de echte verwachting zodra de Sint in ons land is aangekomen. Mogen we de schoen zetten? Krijgen we er wat in? Dit is natuurlijk alleen voor de lieve kinderen, en tja, ben ik altijd wel zo netjes geweest tegen mijn broers/zussen en kinderen uit de buurt?

Voor ons als Christenen is de tijd van verwachting ook aangebroken. We lezen in Jesaja hoe de Heer wordt aangekondigd en ook in de evangeliën wordt de weg van de Heer voorspeld. En het zal zo komen: het feest van het licht waarbij de Heer op aarde komt om ook ons het licht te brengen. 

Maar wat is onze verwachting bij dit feest? 

 

Is het een feest van louter eten en drinken? Als ik de reclames op tv mag geloven is dit vooral het geval. Voor mij zit er een hogere verwachting in. En wanneer Christus komt is ons feest nog niet compleet. De wijzen uit het Oosten mogen nog aanschuiven en die zijn onderweg naar de kerststal met geschenken. En zoals wij onderweg zijn gedurende ons leven mogen ook wij geschenken meebrengen. Ik zelf denk hierbij aan een paar lekkere (houdbare) dingen voor de voedselbank, zodat mensen die het minder hebben ook eens kunnen genieten. Maar ook probeer ik eens een gesprek aan te gaan met iemand die op straat bedelt, en daar samen een kop koffie mee te gaan drinken.  Dit hebben die mensen niet verwacht. En vaak zie je dat dit stukje aandacht meer waard is dan die euro die je aan ze geeft. Had u dit verwacht?

In het 2e weekend van de adventstijd ga ik traditioneel met een vriend van me naar Keulen toe. We bezoeken dan de kerstmarkt en drinken een biertje. We eten gans, want in Nederland komen we dat niet tegen, en dit is ons samenzijn voor de drukke tijd begint met allerlei verplichtingen. Hoewel ik normaal gesproken op zondag naar huis ging en de kerkdienst miste op deze dag, had ik me voorgenomen dit jaar de Alt Katholische kerk van Keulen eens op te zoeken. Ik ben in mijn tijd in Berlijn meerdere keren naar de parochie daar geweest en was benieuwd naar die van Keulen. Op de website last ik dat er een gezinsdienst zou zijn. In Berlijn verliepen deze meestal erg chaotisch en kon ik er niet vinden wat ik zoek in een dienst. Toch ben ik er heen gegaan. 

Alle verwachting te boven

Ik was aangenaam verrast door de grote hoeveelheid volwassenen en kinderen die er waren. Er waren zelfs niet genoeg zitplaatsen. Toen de dienst begon dacht ik bevestigd te worden in mijn verwachting: behalve de pastoor en assisterend pastoor kwam ook Sint Niklaus mee. Jawel! De beste man is niet naar Spanje maar houdt zich eerst nog even op in Keulen.  Tijdens de dienst werden de kinderen naar voren gevraagd en die gingen allemaal voor de preekstoel zitten. Ik denk dat het er een stuk of 30 waren.

Vanaf de preekstoel vertelde de pastoor het Evangelie en wilde beginnen aan zijn preek. Tot hij werd onderbroken door een hoge stem die hem riep. Het schalde door de kerk heen. Het was Karoline, de kerkmuis. De pastoor haalde de muis (een handpop) uit de stal en vroeg wat de muis daar deed. Het werd een één-op-ééngesprek tussen de muis en pastoor. De kinderen luisterden aandacht en ook Sint Niklaus werd gevraagd te komen vertellen waarom hij heilig is en wat hij heeft gedaan tijdens zijn leven. Iedereen, groot en klein, luisterde aandachtig toe. Het was een prachtig spektakel!

Natuurlijk had Sint Niklaus geschenken mee voor de kinderen.Ik kan het niet anders samenvatten dan dat ik in een prachtige dienst was. Het ging mijn verwachting te boven!

Over ‘’de verwachting te boven’’ gesproken: in het laatste nummer van de nieuwsbrief ben ik vergeten hier iets over te schrijven. Want dit was het thema van de bisdomdag.

Thijs Feenstra en Rianne Hammingh leidden ons ’s morgens met de kinderen door een combinatie van spel en ernst, waarbij we elkaar beter leerden kennen en ervaringen over geloof en kerk konden uitwisselen. ’s Middags waren er werkgroepen om te zingen, te wandelen, kunst te bekijken of – heel praktisch – de kerkbalansfolder op te vijzelen. De dag werd afgesloten met een viering van de eucharistie, waar we adem gaven aan onze dank aan God voor deze mooi dag en daarna konden we aanvallen op het buffet.

Het thema van de dag: ‘’Alle verwachting te boven’’ kwam neer op het Evangelie van de zaaier, die 30-, 60- en zelfs 100- voudig kon oogsten. Wat denkt u er van als voornemen voor 2018? Gaat u mee zaaien en boven verwachting oogsten?

Ik wens u allen een gezegende kersttijd en veel zegen over 2018!

Niels Ras

 

Website van de Oud-Katholieke Parochie H.H. Anna en Maria te Haarlem. webmaster@michaelmaas.nl