PDF PDF Print

Versobering - Gastcolumn van Marijke

Versobering, vereenvoudiging, sober, zonder opsmuk, niet overdreven, nuchter. Dit zijn zomaar wat woorden waar ik over na ging denken nadat Niels me vroeg om een stukje te schrijven rond het thema versobering. Wat betekenen die woorden voor mij zo net na de Kerstdagen waarin het allemaal mooier, luxer en glanzender lijkt te moeten zijn.  Als ik om me heen kijk in huis en ik laat het thema nog eens door mijn gedachten gaan zie ik dat ook in het gewone leven eigenlijk veel versoberd kan worden. Wat zou ik zelf bijvoorbeeld allemaal kunnen missen en wat zou ik niet eens missen als ik het niet meer zou bezitten. Ik bekijk mijn keuken eens door de versoberingsbril, mijn ouderwetse 3pits Atag gastoestel is toch wel makkelijk, hoewel ik op vakantie ook wel met een1pits gasbrandertje toe kan. De koelkast en wasmachine maken mijn leven ook wel prettiger dus die zou ik niet willen missen. Een vaatwasser, oven, magnetron, mixer of luxe koffiemachine heb ik niet dus daarin valt niet te versoberen. Ons servies: 5 borden, 6 bekers een paar soepkommen en handje vol glazen. Alles bij elkaar een bovenkastje vol. Lijkt niet overdreven voor een tweepersoons-huishouden, maar op vakantie redden we het ook met minder.  In gedachte ga ik naar boven… mijn kledingkast… Bingo daarin kan ik scoren. Hoeveel heeft een mens nodig en wat zegt dit over mijn onzekerheid?

 

Bij materiële zaken lijkt het nog redelijk eenvoudig om dit thema bij de kop te nemen maar als ik het nu eens toepas op immateriële zaken  zoals mijn contacten, vrienden, familie, hobby of werk zou het mogelijk zijn om daarin te versoberen. Het is gek om op die manier naar je leven te kijken en toch merk ik, dat ik na de ziekte van Johan anders in het leven sta.  Waar maak ik me druk om, wie heb ik lief en wie heb ik liever niet. Waardoor laat ik me kwetsen en waarvoor ga ik door het vuur. Kun je contacten eigenlijk wel versoberen… ontdoen van opsmuk?

Elkaar in het hart raken door oprechte aandacht, wil ik daarin versoberen of wil ik misschien juist verrijking.  Maken onze soms overdreven aankopen en bezittingen niet tastbaar wat we wezenlijk missen. Waarderen we onszelf en elkaar wel om wie we zijn of is status en rijkdom al wat we zien en meten we ons geluk daaraan af.  Wat blijft er dan van ons zelfbeeld over als er door ziekte, werkeloosheid, echtscheiding of overlijden zowel materieel als immaterieel versoberd moet worden.

Kun je als mens door versobering dan misschien zelfs rijker worden en kan dat ook zonder letterlijk je halve inboedel op marktplaats te zetten? Zo geeft dit thema mij in elk geval weer wat stof tot nadenken.

 

Marijke van de Belt

Website van de Oud-Katholieke Parochie H.H. Anna en Maria te Haarlem. webmaster@michaelmaas.nl