PDF PDF Print

Versobering - gastcolumn van Brigitte

Versobering is een woord dat ik eigenlijk niet gebruik. Het heeft voor mij met  - minder – niet mogen- opoffering - te maken. Is niet zo, natuurlijk, maar zo keek ik ernaar.

Toch heb ik een positieve ervaring met versobering in de materiële zin. Na de scheiding werd het huis verkocht, spullen gedeeld en afstand van gedaan. Ondanks de pittige mentale en emotionele tijd, heb ik ervaren dat minder spullen me eigenlijk lichter maakten. Zo heb ik ook een jaar geen auto gehad. Oké, was aanpassen, maar het gaf ook nieuwe impulsen. Dus de andere kant van versobering is dan rijkdom of onafhankelijkheid?

De mobile is nu zowat het belangrijkste attribuut in mijn leven geworden. Zoek op wanneer ik het wil, lees als ik het wil etc. Daarnaast lees ik de krant, kijk TV en soms zegt mijn hoofd: genoeg. Versober Brigitte! Is dat misschien ook wat mindfulness doet? Even je gedachten verminderen, bezuinigen op al je denken?

Waar ik ook in versober is de voeding. Minder vet, vermijd suikers, geen alcohol. Het klinkt weer als afzien, zwaar, maar het tegendeel is waar. Ik voel me fitter, meer energie. Is dat wat in het kloosterleven ook zo was? Versobering bracht eigenlijk veel meer dan de vermeerdering in geld, materie, voeding.

Ik versober gedachten, materiële zaken, voeding en geniet van de vrijheid en fitheid die dat oplevert.

En hoe zit het met de Ziel? De preek afgelopen zondag ( 5 februari, red.) van Mattijs Ploeger was kort, krachtig en erg voedend. Met minder woorden een grotere impact! Versobering en de ziel, hoe zit dat? Heb ik nog geen antwoord op.

Brigitte Paulissen

 

Website van de Oud-Katholieke Parochie H.H. Anna en Maria te Haarlem. webmaster@michaelmaas.nl