PDF PDF Print

Interview met Brigitte Paulissen: '' Op pad in de prullenbakroute''

 Het thema van de vorige editie is vakantie. Dit interview was voor die editie geschreven maar helaas niet op tijd uitgewerkt. Als ik aan vakantie denk heb ik in mijn gedachte mooi weer, op de fiets erop uitdunnen en tussen de bloemen terechtkomen en het groen. De dag van het interview - ik kan zelfs zeggen ‘de maand’ is met prachtig weer en in de tuin van Brigitte aangekomen voelt het dan ook als vakantie.

 

Wie kent Brigitte niet? Ze is de buurvrouw van onze kerk, lector en we kennen haar uit de krant van onder andere het Troeptrimmen. Tijd om eens nader kennis te maken!

Brigitte is geboren in Geleen en is de 2e dochter uit een gezin van 5 kinderen. Haar vader was werkzaam in de mijnen, haar moeder was de ‘thuismanager’. Ondertussen woont Brigitte alweer 25 jaar in Haarlem, maar vóór ze haar huidige woning betrok zijn er 19 verhuizingen geweest. Zo heeft Brigitte gewoond in Geleen, Reuver, Vaassen, Apeldoorn, Utrecht en nu in Haarlem. In Haarlem heeft ze haar plek gevonden en aan deze stad haar hart verloren. 

 

Ooit had ze een vriendinnetje in Heemstede. Toen ze Haarlem gezien had dacht ze al: daar wil ik wonen! Dat heeft ze losgelaten totdat een andere liefde haar naar Haarlem heeft gebracht. 

In het dagelijks leven is Brigitte een bezige bij. Ze is CEO/eigenaar van het bedrijf  Beter Business. Dit bedrijf heeft ze 2 jaar geleden gekocht. Het verbindt ondernemers in de metropool Amsterdam om elkaar te helpen verstevigen. Ze is franchise ondernemer voor De Normaalste Zaak. Hiermee ondersteunt en stimuleert ze ondernemers om mensen aan te nemen die een achterstand hebben op de arbeidsmarkt.

 

Hiernaast doet Brigitte aan Troeptrimmen. Dit concept heeft ze zelf ontwikkeld en verkoopt ze aan gemeentes. Ook kan je Brigitte inhuren als dagvoorzitter/spreker/coach.

 

Hiernaast is Brigitte lector voor ons bisdom/onze parochie, heeft ze twee opgroeiende kinderen (Lisa en Romy) en een nieuwe liefde: Brigitte heeft altijd wat te doen! Hoewel Brigitte dit jaar 60 wordt voelt ze de leeftijd niet, wel krijgt ze nog steeds veel energie van alles wat ze doet.  Als ik haar vraag wat al haar werkzaamheden verbindt met elkaar zegt ze: ‘Ik kan energie geven aan veranderingsprocessen die toekomstgericht zijn’. Op haar website is dan ook de volgende quote te lezen, deze wilde ik u niet onthouden: 

 

‘’Veranderen is een constante en daar ben ik constant in’’.

 

 

Troeptrimmen 

Ik vraag Brigitte wat meer te vertellen over Troeptrimmen en het ontstaan hiervan. ‘Ik ging iedere ochtend hard lopen (mijn kinderen vonden het zacht lopen!) en zag in de buurt veel rommel liggen’ vertelt ze. ‘ Ik kon me hier aan ergeren. Van ergernissen wordt in je lichaam een stof aangemaakt die afbraakprocessen in gang zet, van trimmen en zeker Troeptrimmen draaide ik het om: ik werd er gelukkig van! Ergernis omgezet in iets positiefs door het dan zelf op te ruimen. Hiervan heb ik een ‘spelletje’ gemaakt: Ik ben van troepje naar troepje gaan lopen en sprinten, en dan weer weggooien in een afvalbak. Dit werd al snel mijn ‘prullenbakroute’. Ik kreeg minder last van de ergernis hiervan, en werd er ook nog fitter door!’ 

Dit alles heeft ze uitgewerkt naar een concept om er een nieuwe beweging mee te starten. Wijken kunnen hierdoor worden ontwikkeld: Ze worden schoner en de buren komen meer in contact met elkaar. Op dit moment is het project gaande in Alkmaar en Haarlem. In Alphen aan de Rijn is een onderzoek gestart. Ze hoopt dit verder te kunnen uitbouwen.  

Wist u dat Troeptrimmen al in de Bijbel beschreven werd? Wanneer Jezus van 5 broden en 2 vissen 5000 man te eten kan geven moet ook de ‘rommel’ (het overgebleven voedsel) worden opgehaald. 12 Manden VOL! Bukken voor de rommel heeft ook een andere christelijke waarde: Je bukt voor het minste wat er is, je ziet er naar om. 

 

Ik vraag aan Brigitte wat Troeptrimmen haar gebracht heeft:

Ze merkt dat het een leuke manier is om met de buurt in contact te komen, ze wordt er fitter van (sinds januari 2017 10 kilo afgevallen) en het werkt ontspannend: Als je aan andere dingen denkt laat je de dagelijkse beslommeringen even los. 

Voordeel is dat het goedkoop is:: je hebt er niks voor nodig en je laat zien dat je omgeving je wat doet en je hier ook wat voor over hebt. 

 

 

 

Het Garenkokerskwartier

Ze is in 1996 in de wijk komen wonen tot haar scheiding in 2010. Na 4 jaren ergens anders te hebben gewoond voelde ze zich direct weer thuis toen ze terugkwam in de wijk.

Door het Troeptrimmen was ze al meer in de buurt gaan bewegen en in contact gekomen. Toen Serieus Request in Haarlem was heeft ze met anderen een bijdrage geleverd door een meditatieve plek te creëren waarbij mensen een kaarsje konden branden om hun steun te laten blijken. 

 

Ook heeft ze zich ervoor ingezet dat de Zijlweg kerstverlichting kreeg, dit heeft ze met de ondernemers en gemeente gedaan.

 

Ondertussen is ze bestuurslid van de buurtcoöperatie. Deze organiseert eens per maand een café middag, maakt een buurtonderhoudsplan, regelt een jeugd/voetbal toernooi, buurtfeest en is aanspreekpunt voor de wijkraden. Langzaam aan is Brigitte een bekendheid in de buurt aan het worden.

 

In 2000 is Brigitte voor het eerst bij ons in de kerk gekomen, in 2003 is ze samen met Thijs toegetreden. Ondertussen is ze ook lector geworden. Ik vraag haar hoe dit is ontwikkeld: 

 

‘ Als meisje in Limburg mocht je op de middelbare school waar ik op zat ook als meisje misdienaar zijn als je als eerste op school was bij het kerkje. Ik zorgde er wel voor dat ik er als eerste was. Toen ik in Apeldoorn woonde was ik actief in de jeugdclub van de kerk en het kerkkoor. Ik heb wel eens overwogen om non te worden, maar ben nu blij dat ik het leven dien op een andere manier.

Toen ik werd gevraagd om lector te worden heb ik dit gedaan omdat het me leuk leek weer te gaan studeren. Ik ben gewend aan publiek, maar lector zijn is toch heel anders. Nu ben ik een instrument voor de parochie als ik een overweging houd. Ik mag iets delen met de parochie.’

 

Dit alles is een nieuwe dimensie geworden in haar geloofsbeleving.  Er zit ook geen ambitie in. Het past meer in een ‘roepingsgevoel’, zeker geen beroep. In de toekomst zou ze meer met haar lectoraat willen doen als dat nodig is. Bijvoorbeeld door in een reguliere dienst te assisteren met een overweging, of zoals ze al doet met de voorbeden. Maar ook gesprekken voeren en voorbereiden van liturgie bij trouwen, rouwen en dopen heeft haar interesse. 

 

Over 5 jaar

 

Vooruitkijkend op de toekomst hoopt Brigitte dat ze over 5 jaar nog steeds gezond en fit is. Dan kan er veel. Het zal een nieuwe mijlpaal worden: ze wordt dan 65! Ze hoopt dan samen te wonen met de vrouw die ze heeft ontmoet. Troeptrimmen hoopt ze dan tot een franchise te hebben ontwikkeld, ze hoopt dat BeterBusiness nog wat groeit in aantal en betekenis en kan anderen kan helpen om te groeien. En lector wil ze graag blijven. De kinderen blijven het belangrijkste, maar gaan ook langzaam meer hun eigen gang. Verder hoopt ze dat haar ouders dan nog goed mogen leven. Het leven is niet eindig, maar dat einde mag nog even wegblijven.

Tot slot nog enkele linkjes:

https://www.beterbusiness.nl/

https://www.denormaalstezaak.nl

https://www.troeptrimmen.nl

https://www.brigittepaulissen.nl/ 

Thomas Ras

 

Website van de Oud-Katholieke Parochie H.H. Anna en Maria te Haarlem. webmaster@michaelmaas.nl