PDF PDF Print

Alpha cursus

Ik bezoek nu ongeveer een jaar de kerk. Een interessante ontwikkeling in mijn voorheen goddeloze leven. 

In mijn familie kwam God niet voor. Dat was iets waar andere mensen voor knielden of waar ze een goed gesprek mee hadden. Er was wel respect voor maar daar bleef het bij.  

Mijn familieleden hadden allemaal wel hun ideeën over het hoe en waarom maar ik kan mij niet herinneren dat ik er ooit met ze over gesproken heb. Mijn beeld van de grote mysteries van het leven vormde ik uit gesprekken met vrienden en door boeken, films en muziek.  

Natuurlijk geloof ik ook in allerlei zaken. Natuurlijk is er iets. Ik heb er ook zo mijn ideeën over. En dan is het goed en leerzaam om te horen hoe een ander hierover denkt. 

 

Ik werd gevraagd om mee te doen aan de Alpha cursus. Een verdieping over het Christelijke geloof.  

Oei, dat is spannend! Helemaal uit mijn zogeheten comfort zone. Zou ik dat wel wat vinden? Met enige reserves stapte ik er in. 

De avonden hebben een vast verloop. Samen eten, koffie of thee, een korte film over een aspect van geloven en daarna in gesprek met elkaar. Maar iedere avond is toch anders. De groep is gemêleerd en er hangt een open, vriendschappelijke sfeer.  

 

De filmpjes geven altijd een insteek die de gespreksstof bepaalt. Onderwerpen kunnen bijvoorbeeld vergeving, bidden of de heilige geest zijn. De gesprekken zijn hierdoor iedere keer weer anders en geven mij zo keer op keer genoeg om te overdenken.  

 

Maar het zijn niet alleen de gesprekken die mij verrijken. Ook het sociale aan de avonden vind ik een belangrijk onderdeel. Doordat je begint met een maaltijd te delen wordt er lucht gegeven die het karakter van de cursus positief beïnvloedt. Het zijn tenslotte soms toch pittige vraagstukken die aangesneden worden. Maar door de opbouw van de avond voelt het rustig en vrij. Vrij om te zijn wie je bent en te zeggen wat je voelt. 

 

De Alpha cursus is dus een mooie manier om anderen te leren kennen en samen over het geloof en het leven te praten. Gezelligheid en zingeving gaan zo hand in hand en je komt waarschijnlijk een paar kilootjes aan, want er wordt werkelijk heerlijk gekookt! 

 

Vincent Tiggelman 

Website van de Oud-Katholieke Parochie H.H. Anna en Maria te Haarlem. webmaster@michaelmaas.nl